Σύντομο Ιστορικό

Η Πειραματική Σκηνή Μήλου ξεκίνησε ανεπίσημα το 1994 στηριγμένη στο ενδιαφέρον μιας ομάδας Μηλιών και παρεπιδημούντων φίλων να μάθουν περισσότερα για το θέατρο μέσα από τη μελέτη θεατρικών έργων και την προσπάθεια ανεβάσματος παραστάσεων για τον κόσμο του νησιού. Μελετήθηκαν αρκετά έργα. Για κάποια από αυτά ολοκληρώθηκαν και οι προετοιμασίες των παραστάσεων, που όμως παρουσιάστηκαν, για πρακτικούς λόγους, μόνο σ’ ένα περιορισμένο κοινό ("Ο εαυτούλης μου" του Δ Ψαθά,1994, "Κλάξον, τρομπέτες και πλάκες" του Ντάριο Φο,1997). Ανάμεσα στις διάφορες προσπάθειες ευτυχέστερη κατάληξη είχε εκείνη για το ανέβασμα του έργου "Ότι φάμε, ότι πιούμε" του Μιτσάκη, που απέδωσε μια πολύ πετυχημένη δημόσια παράσταση το 1995.

Το 2000 η Πειραματική Σκηνή Μήλου εμπλουτίζεται με πολλά νέα κι’ ενθουσιώδη μέλη που καλύπτουν όλες σχεδόν τις πλευρές και τις ανάγκες για το ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων. Ανεβαίνουν δύο παραστάσεις με εξαιρετική επιτυχία και απήχηση στο Μηλέικο κοινό. "Ο Δον Καμίλλο" του Πατατζή και, από την Παιδική Σκηνή της ΠΣΜ, το "Περπατώ εις το δάσος".

Το 2001 η ΠΣΜ "ιδρύεται" επίσημα σε σύλλογο. Τον Νοέμβριο ανεβάζει το μονόπρακτο του Τσέχωφ "Η Επέτειος" στο Συνεδριακό Κέντρο της Μήλου "Γ. Ηλιόπουλος".

Στις αρχές του 2002 το Δημοτικό Συμβούλιο Μήλου ανταποκρινόμενο στην ανάγκη στήριξης των προσπαθειών της ομάδος παραχωρεί τη χρήση της αίθουσας του Πολιτιστικού Κέντρου Αδάμαντα στην ΠΣΜ για την προετοιμασία και το ανέβασμα παραστάσεων. Εκεί ανεβαίνουν την άνοιξη του 2002 τα δύο μονόπρακτα του Τσέχωφ "Η Επέτειος" και "Η Αρκούδα". Η προετοιμασία και το ανέβασμα αυτών των έργων συντελούν στο "ωρίμασμα" της θεατρικής ομάδας σκηνοθετικά και ερμηνευτικά. Στη διάρκεια του καλοκαιριού του 2002 τα έργα αυτά παίζονται πολλές φορές στα πλαίσια του Φεστιβάλ Μήλου.

 Το 2003 προετοιμάζεται και ανεβαίνει με πολλή επιτυχία σε πολλές παραστάσεις το έργο των Μ. Ρέππα, Θ. Παπαθανασίου "Μπαμπάδες με ρούμι". Επαναλαμβάνεται το καλοκαίρι στα πλαίσια του Φεστιβάλ Μήλου στο Συνεδριακό Κέντρο Γ. Ηλιόπουλος.

Το 2004 η Π.Σ.Μ., ενισχυμένη και με πολλά νέα στελέχη, ανέβασε μια πολύ φιλόδοξη παράσταση του έργου "Γέρμα" του Λόρκα. Η συστηματική προετοιμασία που χρειάστηκε περιέλαβε και την αναβάθμιση του χώρου και εξοπλισμού της σκηνής του Πολιτιστικού Κέντρου Αδάμαντα με πολλές προσπάθειες των μελών της Πειραματικής Σκηνής και με την ευγενική χορηγία φίλων και υποστηρικτών. 

To 2005 ανεβαίνει το σύγχρονο ελληνικό έργο της Χρύσας Σπηλιώτη "Ποιος ανακάλυψε την Αμερική", μια γυναικεία παράσταση αφιερωμένη στη γυναίκα. Πολύ ωριμότερες ερμηνείες από τα γυναικεία στελέχη της ομάδας. Περαιτέρω αναβάθμιση του χώρου του θεάτρου (κερκίδες θεατών, κλπ).
Επίσης το καλοκαίρι του 2005 η Π.Σ.Μ. διοργανώνει στον προαύλιο χώρο των Κατακομβών ποιητική και μουσική βραδιά αφιερωμένη στην προστασία και αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου της Μήλου στην οποία και συμμετέχει με απαγγελίες ποιημάτων από μέλη της.

Το 2006 η Π.Σ.Μ. ανταποκρινόμενη στην απαίτηση του Μηλέικου κοινού για κωμωδία ανεβάζει με μεγάλη επιτυχία το "Ξενοδοχείο ο Παράδεισος" του Ζωρζ Φεϋντώ. Οι παραστάσεις του συνεχίστηκαν το Σεπτέμβριο στα πλαίσια του Φεστιβάλ Μήλου.
Κατά τη διάρκεια του 2006 έγιναν έργα αποκατάστασης του προαύλιου χώρου του Πολιτιστικού Κέντρου Αδάμαντα όπου στεγάζεται η Π.Σ.Μ. καθώς και ολοκλήρωση της αναβάθμισης των εσωτερικών χώρων με καθίσματα θεάτρου, βελτιώσεις της σκηνής και των παρασκηνίων κτλ με πολλή εργασία των μελών της Π.Σ.Μ.
Για τον Οκτώβρη 2006 εξασφαλίστηκε ύστερα από πολλές προσπάθειες της Π.Σ.Μ. η διοργάνωση στη Μήλο της 19ης "Συνάντησης των Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου" υπό την αιγίδα του Υπ. Αιγαίου. Η Συνάντηση είχε εξαιρετική επιτυχία που επισημάνθηκε απ’ όλους. Το κοινό της Μήλου έζησε δυο βδομάδες πλούσιας εξοικείωσής του με το θέατρο.

Το 2007 ανέβηκε η παράσταση "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" του Μποστ. που παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία την άνοιξη και το καλοκαίρι κατά το θερινό φεστιβάλ του νησιού, καθώς επίσης και στην 20η Συνάντηση των Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου τον Οκτώβρη στη Σύρο.
Παράλληλα ετοιμάστηκε και παρουσιάστηκε από την ΠΣΜ με δομή αρχαιοελληνικού δράματος μια δραματοποιημένη απόδοση του Διαλόγου Αθηναίων – Μηλίων του Θουκιδίδη σε συνδυασμό με το θεατρικό ποίημα του Γιάννη Ρίτσου "Ο Αφανισμός της Μήλου". Τα δύο αξιολογότατα αυτά κείμενα, αν και πολύτιμα για τη Μήλο, παρέμεναν σχεδόν άγνωστα και καθόλου προβεβλημένα στο ευρύ κοινό. Η ΠΣΜ, μαγνητοσκοπώντας την άψογη παράσταση που έγινε στο Συνεδριακό Κέντρο Μήλου, δημιούργησε ένα πολιτιστικό προϊόν όχι μιας χρήσης, αλλά κάτι που θα μείνει και θα εκπροσωπεί τον τόπο μας στα χρόνια που έρχονται, σε κάθε ευκαιρία που η Μήλος θα θέλει να προβάλει την πολιτιστική της πλευρά και παραγωγή.

Τον Μάιο του 2008 ανέβηκε η μουσική παράσταση "Αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο" με τραγούδια από τις δεκαετίες 1960 – 80.
Το καλοκαίρι του 2008 η ΠΣΜ ετοίμασε και ανέβασε ένα δικό της έργο, το "Από μέσα προς τα έξω". Πρόκειται για μια θεατρική δουλειά εντελώς διαφορετική από όσα είχε κάνει η ΠΣΜ ως τώρα, μια και το έργο έχει φτιαχτεί από τα ίδια τα μέλη της παράστασης, από σκέψεις και προβληματισμούς τους που θέλουν να μοιραστούν και να επικοινωνήσουν με τους θεατές – συμμετέχοντες σε αυτή τη διαδικασία. Το έργο παρουσιάστηκε και στην 21η Συνάντηση των Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου τον Οκτώβρη στη Λέσβο.

Το 2009 η Π.Σ.Μ. παρουσίασε το θεατρικό έργο "Η μικρή μας πόλη" του Θόρτον Ουάιλντερ, καθώς και μια σειρά από διαλέξεις με θεατρικά και άλλα πολιτιστικά θέματα.

Το 2010 ανέβηκαν δύο έργα: "Με δύναμη από την Κηφισιά" των Δ. Κεχαΐδη και Ε. Χαβιαρά και η "Λάσπη" του Β. Χατζηγιαννίδη. Το δεύτερο παρουσιάστηκε στην 22η Συνάντηση των Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου τον Οκτώβρη στη Λέρο.

Με τη σπαρταριστή κωμωδία "Ψέμα στο ψέμα" του Antony Neilson το 2011 διασκέδασε πολύ το Μηλέικο κοινό αλλά και το κοινό της Χίου σε μια ανεπανάληπτη παράσταση στη στην 23η Συνάντηση των Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου τον Οκτώβρη. Έγιναν επίσης ενδιαφέρουσες μουσικές εκδηλώσεις.

Το 2012 η Π.Σ.Μ. εξέδωσε το βιβλίο της Παντελένας Ξυδού "Θα σας πω μιαν ιστορία" με Μηλέικες αναμνήσεις, του οποίου έκανε και μια πολύ πετυχημένη θεατρική παρουσίαση. Κάποιες πολύ αξιόλογες μουσικές παραστάσεις (Αλίκη Καγιαλόγλου, Έλσα Αφεντάκη κ.ά.) πλαισίωσαν τη χρονιά.

 Το 2013 το έργο "Πρόβα Το Σακάκι" ήταν μια πετυχημένη διασκευή του "Το σακάκι που βελάζει" του Σ. Στρατίεφ. Πολλές άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις οργανώθηκαν από την Π.Σ.Μ. και ως συμμετοχή της στο Φεστιβάλ Μήλου.

Για το 2014 ετοιμάζονται τα έργα " Η κλήση σας προωθείται" του Χαλ Σαλουεν" και       "Οι φοιτητές" του Γ. Ξενόπουλου καθώς και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.



 Πέρα από τη θεατρική της δουλειά, που αφού παιχθεί για το κοινό της Μήλου την άνοιξη και το καλοκαίρι στα πλαίσια του φεστιβάλ, ξαναπαρουσιάζεται  κάθε φθινόπωρο στη Συνάντηση των Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου που γίνεται σε διαφορετικό νησί κάθε χρόνο, η Π.Σ.Μ. έχει σαν κύριο στόχο να κρατάει ζωντανό σ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και με άλλες διοργανώσεις το Πολιτιστικό Κέντρο Αδάμαντα, που με πολλή προσωπική εργασία των μελών της έχει διαμορφώσει σε ένα υπέροχο θέατρο. Σε αυτό το πνεύμα, φιλοξενεί εκδηλώσεις νέων καλλιτεχνών που θέλουν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε ένα διψασμένο κοινό.